In Huizen zit op de BovenMaatWeg een tijdelijke opvang voor Oekraiense vluchtelingen met een beperking. Ze verblijven daar samen met familie of verzorgers. Wij mochten deze zaterdag een gezellige middag voor hun verzorgen. De beperkingen van deze mensen lopen zeer uiteen: van laag tot hoog niveau, en van verstandelijk beperkt, lichamelijk beperkt tot meervoudig beperkt. En ook van jong tot oud.

We hebben wat verschillende activiteiten aangeboden. Toen we kwamen was het nog mooi weer, dus zijn we eerst in de tuin begonnen met het blazen van hele grote zeepbellen. Dat was een groot succes. Samen hebben we vele bellen bellen de lucht in geblazen. Daarna hebben Frithiof en Hans muziek gemaakt met viool en accordeon. Altijd gezellig en het geeft een gezellige sfeer.

Ondertussen was binnen de Bingo klaar gezet. Met hulp van de vrijwilligers van Franklin en de BMW kon iedereen meedoen. 1 van de kinderen die er woont, ze zit in een rolstoel, kende al goed Nederlands, en was vanmiddag onze tolk. Ze riep de nummers in  het Oekraiens om en vertaalde ook voor ons.
Erg handig. Na twee rondjes Bingo, had iedereen een cadeautje, en was het tijd voor limonade met versgebakken Zweedse wafels. Nou, die gingen er wel in. Daarna gingen we fotolijstjes versieren met vrolijke gekleurde knopen. Dat was een schot in de roos. Iedereen was druk bezig. De bedoeling was 1 lijstje per persoon, maar sommigen hadden er wel 3 gemaakt.

3 dames gingen nog Oekraiense liederen zingen, en twee meisjes gingen dansen. Het was een vrolijke bedoening. De mensen waren zo blij en dankbaar. Het was fijn om ze een middagje gezelligheid te kunnen geven. Het is voor de families zwaar in deze tijd van oorlog, de onzekerheid over wat er thuis gebeurd en hoe het hier in Nederland verder zal gaan. We werden na afloop zo hartelijk bedankt door de mensen, en ze gingen ons zelfs uitzwaaien. Al met al een hele bijzondere middag, en we gaan er zeker naar terug.